Szent II.János Pál Iskolaközpont logo

Szent II. János Pál Iskolaközpont

Az állatok világnapja

Tudtad, hogy tavaly élt az iskolában egy kaméleon is? Pepe, a tavaly érettségizettek szeretgetett állatkája színesítette a hétköznapokat.

Neked is van otthon házi kedvenced? Cica, kutya, esetleg hörcsög, süni, papagáj vagy valami hüllő féle?

Van, aki nem annyira szerencsés, hogy maga gondozhasson állatot, ők olvashatnak Lassieről, Vukról, Bambiról, Micimackóról és a többiekről.

Sőt, örökbe is fogadhatsz állatkerti állatokat, így akár elefántod is lehet!

Az emberek mindig is szívesen vették körül magukat állatokkal, már időszámításunk előtt is. Ezek az élőlények szebbé, vidámabbá teszik életünket, megszínesítik a szürke, unalmas, monoton hétköznapokat. Megtanítanak felelősséget vállalni, gondoskodni valakiről.

Az állatok napját 1931. óta ünneplik világszerte, hazánk a rendszerváltás után csatlakozott a kezdeményezéshez. És miért pont október negyedike? Ez a nap Assisi Szent Ferenchez köthető, aki híressé vált állatszeretetéről, természetközeli, egyszerű életmódjáról. Ezért is ábrázolják előszeretettel állatok, különösen madarak társaságában.

E nap célja felhívni a figyelmet a vadon élő állatok védelmére, a felelős háziállattartásra, az ember-állat együttélés szabályaira. A legfőbb üzenet, hogy egész évben éljünk harmóniában a természettel, környezetünkkel és a minket körülvevő élőlényekkel – legyen az az úton előttünk átugráló béka, a fejünk fölött elrepülő madár, a hozzánk csapódó kóbor kutya, a kertünkben szálldosó lepkék, vagy az otthonunkban a lábunkhoz dörgölőző macska.

Mindenki lehet állatvédő, hiszen a minket körülvevő világot mi magunk alakítjuk! De ezt ne kampányszerűen tegyük, hanem lehetőleg az év 365 napján.

Idén is versenyre hívjuk az egész iskolát!

Témák:

  • Szelfizz, készíts közös fotót házi kedvenceddel! – Várunk kedves, vicces, művészi szelfiket vagy közös fotókat kinyomtatva, hogy másoknak is megmutathassuk; méretezés 13*18 cm
  • Írj verset vagy egyperces novellát! – Jól bánsz a szavakkal? Szívesen írsz verseket? Írj az állatokról! Terjedelem maximum A4 oldal, 14-es betűméret. Várjuk mailben, vagy kinyomtatva
  • Bionika – Egy új tudomány, melynek célja az élő természetben kifejlődött megoldások átültetése a műszaki gyakorlatba. Vajon mit lestünk el az állatoktól? Mutasd be egy tudományos poszteren!

Korosztályi megkötés nincs, válaszd a neked tetsző műfajt! Értékelésnél, persze figyelembe vesszük a korosztályokat!

Beadási határidő: 2020. szeptember 21.

Csikor Katalin, Deák István, Lados Balázs, Nagy István, Solti Viktória, Svajcsikné Pál Bernadett, Tiszáné Dr Kósa Eszter