Szent II.János Pál Iskolaközpont logo

Szent II. János Pál Iskolaközpont

Iskolatörténet

1923-ban a pannonhalmi főapát iskolát alapított a fővárosban, amely a Rigó utcában működött (azt az épületet bérelték, amely később a nyelvvizsgaközpont lett). A nagyhírű pesti bencés iskola működésének az egyházi iskolák zömét államosító kommunista rendelet vetett véget 1948-ban.

A pesti bencés iskolában végzett öregdiákok kérésének eleget téve 1994-ben a pannonhalmi főapát hozzájárult az iskola újra alapításához. Az intézmény székhelye a kapucinus atyák nagylelkűségéből a Fő utcában, a kapucinus templom melletti rendház épülete lett.

2002-ben a Bencés Rend, az iskolát támogató alapítvány és az iskolaigazgató felkérését elfogadva a fenntartói szerepet a Krisztus Légiója Kongregáció vállalta.

A Krisztus Légiója Kongregáció (eredeti, spanyol nyelven: Legionarios de Cristo) pápai jogú férfi szerzetesrend, amely Magyarországon 1996 óta van jelen. Apostoli munkájukhoz közvetlen segítséget és háttér-támogatást jelent a Kongregáció köré csoportosuló, a világban több tízezres létszámmal büszkélkedő Regnum Christi lelkiségi mozgalom. A Krisztus Légiója több mint 180 iskolát és 40 felsőoktatási intézményt tart fenn világszerte.

Mivel a Fő utcai épület időközben alkalmatlanná vált az oktatásra, 2011-ben az iskola a XI. kerületben található, új épületébe költözött, egyúttal az újonnan megalapított óvodával együtt Iskolaközponttá vált. A költözéskor megkezdett bővítési munkák napjainkban is tartanak.

A költözés után az Iskolaközpont Budapest egyik legdinamikusabban fejlődő, sűrűn lakott, infrastrukturálisan jól ellátott régiójában folytathatta működését. Ugyanakkor az iskola környezete zöldövezet, csillapított forgalmú

2015 szeptemberében az Iskolaközpont felvette Szent II. János Pál pápa nevét.

Az Iskolaközpontban az óvodán kívül a következő képzések folynak:

  • 1.-8. évfolyamon általános iskola
  • 7.-12. évfolyamon hatosztályos gimnázium, amely a 2020/21-es tanévben indult utoljára
  • 9 kny.-12. évfolyamon kéttanítási nyelvű gimnáziumi képzés
  • 12. évfolyamon a korábban indított, általános, négy évfolyamos gimnáziumi képzés kifutó osztálya

Az iskolaközpont vezetését 2022 júniusa óta Mig Balázsné látja el.