Szent II.János Pál Iskolaközpont logo

Szent II. János Pál Iskolaközpont

Semmelweis verseny – 2022. – Élménybeszámoló

2021. novemberében, országhatáron innen és túl, 425 csapat 2125 középiskolás diákja vágott neki a Budapesti Orvostanhallgatók Egyesülete által szervezett versenynek. A szervezők azt tűzték ki célul, hogy felhívják a figyelmet az egészségmegőrzés – pl. az egészséges táplálkozás, vagy a dohányzás és a túlzott alkoholfogyasztás kerülésének – fontosságára.
Az első két forduló anyagát online tesztek keretében kérték számon, a 3. fordulóban egy 2 hétig zajló projektmunka 3 perces kisfilmbe sűrítésével mérték a versenyzők felkészültségét és kreativitását. A projektmunkához kitűzött feladat az volt, hogy be kellett építenünk a mindennapjainkba egy általunk kiválasztott egészséges szokást. Mi a pihentető alvás témáját jártuk körül, melynek során a magunk és néhány osztálytársunk elalvás előtti szokásait és az alvásminőség javításának lehetőségeit vizsgáltuk.
A 3 forduló összesített eredménye után nagy örömünkre bejutottunk a döntőbe, a legjobb 36 csapat közé. A március 19.-20.-i döntőben, 11, majd 9 interaktív állomáson kellett helyt állnunk a valós életből vett szituációk megoldásával, pl. egy fiktív baleseti helyszínen az elsősegély-nyújtás, vérzéscsillapítás és a helyes újraélesztéssel kapcsolatos ismereteinkről kellett számot adni, súlyos sérülést kimondottan látványosan szimuláló személyen „segítve”.
Őszintén ajánljuk ezt a versenyt minden olyan gimnazistának, aki egy kicsit is érdeklődik a biológia iránt, mert hatalmas élményben lehet része, csapatmunkára és gondolkodásra sarkalló feladatok megoldásával olyan tudást és tapasztalatot szerezhet, amit bármikor hasznosíthat az életben.

Bejek Máté, Brückner Hanga (12.B.), Feldhoffer Botond (12.A.), Horváth Sára (11.A.), Kunszt Johanna, Tolnai Imola (12.B)